top of page

Måling av hjernetrykk - ny oppfinnelse:

– Vi er gjennom et trangt nåløye med dette, sier Tormod Selbekk. Han har bakgrunn som forsker på medisinsk teknologi og ultralyd i SINTEF, men er i dag teknologisjef i spinoff-selskapet Nisonic. – Økt intrakranialt trykk, altså hjernetrykk, kan medføre skade på hjernen. Dette kan skje som et resultat av ulykker og sykdom, forteller Selbekk.

Det er alltid viktig å avdekke økt trykk i hodet raskt, fordi det gjør behandlingen enklere og mer effektiv. Et behandlingsalternativ kan være så enkelt som å gi vanndrivende medisin i tide.

Tas i bruk i Stockholm Det første systemet er allerede på vei til Bragée-klinikken i Stockholm som samarbeider med Karolinska Institutet. Der skal apparatet brukes i forskning på pasienter med ME/kronisk utmattelsessyndrom.

Teorien til de svenske forskerne er at pasienter med ME også har forhøyet hjernetrykk. Apparatet fra Nisonic AS skal brukes for å gjøre målinger av diameteren på pasientenes synsnerve, samt en kontrollgruppe. Denne skal deretter sammenlignes med diametermåling gjort med med MR, forteller medoppfinner og teknologisjef Tormod Selbekk.


Les meir her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/maling-av-hjernetrykk-kan-bli-business/?fbclid=IwAR1dROtEK9LVFJ3TNwb_jlGHvADSbzXO59qI16ypE5EWqIypxmcBI94eGug

18 visninger
bottom of page